top of page
ca-invi-d3-a-firsthome-0043-rt2-hr-2048x1365.jpeg

Oikomishoidon jälkeen on tärkeää pitää huolta siitä, että tulokset ovat pysyvät. Etenkin heti oikomisen päätyttyä leukojen luut ja kudokset hakevat paikkaansa hampaiden ympärillä, ja tällöin on tärkeää tukea hampaita niiden uudessa asennossa. Tässä käytetään apuna retentiokalvoja, -levyä tai -lankaa

Muutaman ensimmäisen kuukauden ajan on suositeltavaa käyttää retentiokalvoja tai -levyä jatkuvasti, samaan tapaan kuin aiemmin oikomiskalvoja. Tämän jälkeen siirrytään käyttämään niitä vain nukkuessa ja parin vuoden kuluttua voi käyttöä edelleen vähentää.

Koska hampaat ja leuat muuttuvat kaiken ikäisillä, monien on käytettävä retentiokalvoja tai -levyä läpi elämän pitääkseen oikomishoidon tulokset. Mikäli kalvoja tai levyä ei käytetä ohjeiden mukaan, on mahdollista, että hampaat alkavat liikkua takaisin alkuperäiseen asentoonsa. Nyt olet itse oman hymysi herra – on sinun käsissäsi kuinka pysyvät hoidon tulokset ovat!

Jos huomaat, että retentiokalvot tai -levy alkavat kiristää, se on merkki siitä että hampaat ovat liikkuneet ja sinun tulisi jatkossa käyttää niitä enemmän. Voit aloittaa pitämällä kalvoja tai levyä muutaman päivän ajan jatkuvasti, ja sitten siirtyä käyttämään niitä vain nukkuessasi. 

Mikäli retentiokalvojen käytössä on ollut pidempi tauko, eivätkä ne enää sovi kunnolla paikalleen, on mahdollista että joudutaan tekemään muutama lisäsarja oikomiskalvoja, eli käydä uudelleen läpi oikomishoidon viimeiset vaiheet. 

Hammaslääkärillä käynti

Jos käyt hammaslääkärillä hampaan paikkauksessa, ota retentiotuki mukaan. Pyydä hammaslääkäriä varmistamaan tuen sopiminen hyvin paikoilleen paikkauksen jälkeen. Jos paikka on suuri, pitää sitä mahdollisesti hieman hioa, jotta retentiotuki sopii paikalleen. Jos hampaisiin tehdään suuria muutoksia eikä tukea saada sen jälkeen sopimaan, voi hammaslääkärisi ottaa ns. alginaattijäljenöksen tai 3d-kuvan leuasta ja teknikko valmistaa muutaman ns. vetokalvon eli uuden retentiokalvon joka istuu paremmin.

Muistilista kalvoista huolehtimiseen

Rikkoutuneiden tai hävinneiden kalvojen korvaamisesta veloitetaan maksu, joten pidä niistä hyvää huolta. Oikein pidettynä ne voivat kestää sinulla vuosien ajan.

 

  • Älä käytä kalvoja, kun syöt tai juot kuumia juomia

  • Säilytä kalvoja aina niiden omassa rasiassa

  • Pidä hampaasi ja ikenesi puhtaina ja terveinä harjaamalla aamuin illoin, sekä käyttämällä hammaslankaa tai hammasväliharjaa

  • Retentiokalvot voi puhdistaa hammasharjalla tai puhdistustableteilla

  • Älä koskaan käytä kuumaa vettä kalvojen puhdistukseen tai huuhteluun

bottom of page