top of page

Hoidon eteneminen

Olemme uudistaneet hoitokäytäntöjämme niin, että olet aina yhden oikojan sijaan osaavan oikomistiimin hoidettavana. Näin aikoja on enemmän tarjolla jolloin hoidon saaminen on entistä helpompaa ja joustavampaa - myös lomakaudella.

 

Käytämme myös mahdollisuuksien mukaan etäarvioita (Virtual Care) , jolloin sinun ei tarvitse vierailla vastaanotolla yhtä usein. Sinun ei siis tarvitse huolehtia mahdollisista työmatkojen aiheuttamista katkoksista tai koronapandemian aiheuttamista rajoituksista, vaan voimme toimia joustavasti uuden hymysi eteen. Voit myös sopia hoitotiimisi kanssa, että he muistuttavat etäarviota varten otettavista kuvista ja vastaanottoaikojen varaamisesta. 

Lue lisää etäarvioista

Tilanteissa joissa on hankalaa päästä vastaanotolle, voimme silti tarjota parasta mahdollista hoitoa etäarvion avulla. Tämä voidaan tehdä muutamalla matkapuhelimella otetulla kuvalla tai Virtual Care huulipitimen ja -sovelluksen kautta. Se avulla voit myös seurata hoitosi etenemistä. Ilmaiseen sovellukseen kirjaudutaan Virtual Care ja oikomiskalvoissa olevan yksilöllisen QR koodin avulla. Sovellus on tehty sekä android- että applen puhelimille. 

Jos et voi tai halua käyttää sovellusta, voit ottaa kuvat suoraan puhelimellasi näiden ohjeiden mukaan (lisää kuvaohje), ja lähettää ne sähköpostilla vastaanotolle. 

Käytätpä sovellusta tai sähköpostiasi kuvien lähettämiseen, voimme etänä arvioida oikomisen etemistä paremmin

Usein etäarvion avulla vastaanotolla tarvitsee käydä vain noin neljän kuukauden välein. 

Oikoja näyttää potilaalle oikomissuunnitelmaa

Aluksi - oikomisen arvio

Ennen hoidon aloittamista usein otetaan koko leuan röntgen (OPTG) ja arvioidaan Invisalign-menetelmän soveltuvuus. Samalla käynnillä tehdään alustava kirjallinen hoitosuunnitelma ja kustannusarvio. Usein samalla voidaan ottaa myös 3D -kuva, jolla voidaan paremmin havainnollistaa alkutilanne ja arvio siitä miltä hampaasi ja purentasi näyttävät oikomisen jälkeen

Digitaalinen jäljennös hampaista

Kun oikomishoito on päätetty toteuttaa, otetaan ensimmäisellä käynnillä hampaista ja purennasta tarkka jäljennös digitaalisesti (i-Tero), sekä valokuvat kasvoista ja hampaista. Jos 3D-kuvaa ei otettu alkuarviossa, se voidaan ottaa tällä kerralla. Näiden avulla tehdään hoitosuunnitelma, jonka saat sähköpostitse 2-3 viikon kuluttua itsellesi arvioitavaksi.

Lisätietoa I-Tero -skannauksesta

I-Tero 3D-kuvantamisen avulla tehdään tarkempi hoitosuunnitelma, jonka mukaan valmistetaan sarja yhden – kahden viikon välein vaihdettavia oikomiskalvoja. 3D-kuvauksen etuina ovat tarkempi kuva hampaista kuin perinteisellä tarkkuusjäljennöksellä.

Halutessasi i-Tero – ja 3D-kuvaus voidaan tehdä jo ensimmäisellä arviointikäynnillä – varaa tällöin pidempi 40 minuutin aika.

Kun olet hyväksynyt hoitosuunnitelman, tilaamme sinulle hampaisiin täydellisesti istuvat oikomiskalvot. Saat kalvot muutamassa viikossa.

2.1.2.jpg

Hoidon aikana

Ensimmäisellä sovituskäynnillä hampaisiin liimataan läpinäkyvät muoviset otepinnat. Otepintojen sijainnit näkyvät hoitosuunnitelmassasi. Samalla opastetaan kalvojen käyttö ja keskustellaan hoidon kulusta. 

Saat mukaasi ensimmäisen sarjan kalvoja. Mukaan annetaan myös kirjalliset ohjeet. 

Oikomishoidon edetessä siirrytään 1-2 viikon välein käyttämään sarjan seuraavaa oikomismiskalvoa, kunnes suunniteltu lopputulos on saavutettu.  Haluttu lopputulos voidaan tapauskohtaisesti saavuttaa jopa puolessa vuodessa.

Oikomisen aikana käyt 9-12 viikon välein kontrollikäynneillä, jolloin tarkistetaan hoidon hyvä eteneminen, kalvojen istuvuus ja kerrataan ohjeistus. Jos jokin hammasväli on liian tiukka, hammasväliä hiotaan hieman, jotta hammas pääsee siirtymään paremmin. 

Hampaiden siirtyminen voi aiheuttaa pientä kipua. Kipu on yksilöllistä ja ajoittuu yleensä hoidon ensimmäisiin päiviin sekä kalvojen vaihtamisen yhteyteen. Invisalignin käyttämät voimat ovat kevyempiä kuin oikomisraudoilla, ja siksi ne aiheuttavat vähemmän kipua.

Luun muovautuminen on yksilöllistä ja yksi hammas saattaa siirtyä nopeammin kuin toinen. Hampaiden siirtyminen on nopeinta kasvuikäisillä, joilla hampaita voi myös siirtää enemmän. Noin 18 vuoden iässä hampaiden siirtyminen vaikuttaa hidastuvan noin 1% vuositahtia ja samalla hieman vähenee se, kuinka paljon hampaita voi ylipäätään siirtää. 

Joskus noin 40 vuotiailla ja sitä vanhemmilla saattaa olla yksittäinen hammas, joka ei juuri siirry paikaltaan. Tällaisiakin hampaita voidaan kuitenkin yleensä kiertää suoraksi, joskin hampaan liike voi olla tavallista hitaampi. 

Kasvuikäisellä kalvot vaihdetaan tavallisesti noin 6-7 päivän välein. 25-vuoden ikäisellä tavallisesti 7-8 päivän välein, 40-vuotiaalla noin 8-12 päivän välein.

Kontrollissa (vastaanotolla tai etäarviolla) arvioidaan myös yksilöllistä vaihtoväliä. Oikominen on siis yksilöllistä ja samoin oikomisen jälkeisen retentiotuen tarve. 

Invisalign-hoidon aikana voit jatkaa elämääsi normaalilla tavalla. Tärkeiden tilaisuuksien aikana voit olla käyttämättä kalvoja pidemmänkin aikaa (jopa 6 tuntia, mutta ei kovin usein, sillä se hidastaa oikomista). Hoito siis voi joustaa elämäsi mukana. 

Lisää tietoa kalvojen kanssa elämisestä löytyy potilasohjeet-sivustolta (linkki) sekä UKK-osastolta (linkki)

Oikomiskalvot

Oikominen tapahtuu yhden-kahden viikon välein vaihdettavilla oikomiskalvoilla. Invisalign-oikomiskalvot ovat läpinäkyvät ja huomaamattomat.  Oikomiskalvot ovat ohutta muovia eivätkä ne juuri hankaa. 

Saat hoidon edetessä kalvoja mukaasi kontrollikäynneillä.

Kalvoja käytetään niin paljon kuin mahdollista, 22 tuntia vuorokaudessa. Kalvot otetaan pois puhdistuksen tai ruokailun ajaksi, jolloin oikominen ei vaikeuta puhdistusta tai rajoita mitä voit syödä. Toki voit syödä kalvot suussa ja myöhemmin puhdistaa hampaat.

Ensimmäisen oikomissarjan päätyttyä hampaat kuvataan ainakin kerran, jolloin voidaan valmistaa ns. viimeistelykalvosarja. Viimeistelysarjan avulla hienosäädetään hymysi lopulliseen muotoonsa.

Oikomisen lopuksi tarvitaan aina tuki eli retentio, jolla varmistetaan hoidon tuloksen parempi pysyvyys. Retentiokalvoja käytetään alussa enemmän ja muutaman kuukauden jälkeen vain nukkuessa. Muutaman vuoden kuluttua niiden käyttöä voi entisestään harventaa.

Oikomiskalvojen kustannukset ovat samat tai jopa hieman pienemmät, kuin perinteisillä kiinnikkeillä. Kalvo-oikominen on joka tapauksessa edullisempaa kuin vastaava oikominen linguaalikiinnikeillä eli kielen puolella tehtävällä kiinteällä kojeella.

Oletko valmis aloittamaan?

VARAA AIKA PALVELUUN "OIKOMISHOITO, HOIDON TARPEEN ARVIOINTI (KALVOT – INVISALIGN)". SINULLA ON MUUTAMA ERI VAIHTOEHTO ENSIMMÄISTÄ AIKAA VARTEN:

Yleishammaslääkärin aika

Yleishammaslääkärin tekemä 15 minuutin suppeampi arvio –  tämä palvelu on maksuton. Käynnillä arvioidaan, soveltuuko Invisalign-oikomismenetelmä sinulle, ja tehdään suunnitelma tarvittavista toimenpiteistä.

30 min aika erikoishammaslääkärille

Voit varata 30 minuutin ajan erikoishammas-lääkärille. Tällöin tehdään perinpohjainen oikomishoidon tarpeen arviointi. Erikoishammaslääkärin tekemänä arvio on laajempi ja aina maksullinen.

40 minuutin aika Roylle

Jos varaat 40 minuutin ajan Roylle voidaan tavallisesti samalla käynnillä ottaa 3D -kuva (ei lisämaksua). Jos arvion perusteella oikomishoito soveltuu sinulle, 3D-kuvan avulla tehdään arvio siitä miten oikominen etenee. Soita tällöin erikseen asiakaspalveluumme, jotta saat oikeanlaisen ajan. 

bottom of page