top of page
Braces Smile

Kuinka Damon toimii?

Perinteisissä oikomistekniikoissa käytetään kiinnikkeitä, metallisia oikomislankoja ja kuminauhoja. Metallilangat kiinnitetään hampaiden pinnalla kiinteästi oleviin kiinnikkeisiin kuminauhoilla tai pienemmillä teräslangoilla. 

Vaikka Damon-tekniikka saattaa näyttää perinteiseltä oikomistekniikalta, se on oikeastaan huomattavasti kehittyneempi järjestelmä: Kiinnikkeissä on pienet “liukuovet” jotka pitävät oikomislankaa paikallaan. Niiden ote on kuitenkin hellempi, ja se antaa langalle hieman liikkumistilaa samalla kun se ohjaa hampaitasi oikeaan suuntaan. 

Kotihoito-ohjeet

  • Muista tulla tarkastuskäynneille

  • Pidä oikomisraudat ja hampaasi puhtaina

  • Vältä ruokia jotka voivat vahingoittaa oikomislaitetta

Oikomislaitteen ja hampaiden puhdistus

  • Oikomishoidon aikana on erityisen tärkeää huolehtia hampaiden ja ikenien kunnosta. 

  • Tärkeintä on harjata hampaat huolellisesti sekä käyttää hammaslankaa tai hammasväliharjaa säännöllisesti. 

Huolellisella puhdistuksella voidaan välttää reikiintymisen lisäksi hampaiden värjäytymistä sekä ientulehduksia. 

Toisin kuin monesti luullaan, oikomislaitteet itsessään eivät aiheuta hampaiden värjäytymistä. Värjäymiä voi tulla, jos plakkia ei poisteta huolellisesti harjaamalla kiinnikkeiden ympäriltä. 

  • Laitteita käytettäessä on erityisen tärkeää harjata hampaat muutama hammas kerrallaan, keskittyen erityisesti putsaamaan hampaat kiinnikkeiden ympäriltä sekä ienrajasta. 

  • Harjaa tulee käyttää eri kulmista, jolloin varmistetaan että hampaat varmasti puhdistuvat kunnolla joka puolelta, myös oikomislangan alta.

  • Kannattaa harjata ensin ylhäältä, sitten alhaalta, ja lopulta suoraan oikomislangan päältä.

  • Lopuksi vielä voi käydä erikseen läpi ienrajat, jotka tulisi puhdistaa huolellisesti mutta painamatta harjaksilla liikaa. 

  • Harjaamiseen saattaa kulua hieman enemmän aikaa. Käytä fluoripitoista hammastahnaa.

image-1.png
image.png

Kiinteitä oikomiskojeita käytettäessä hampaat on pestävä joka aterian jälkeen. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voi suun huuhdella purskuttelemalla vedellä tai suuvedellä. 

Koska harjalla ei voi puhdistaa hammasvälejä, tulee ne puhdistaa hammaslangalla tai hammasväliharjalla. Hammaslangan voi pujottaa oikomislangan ali, jolloin sillä ylettää hammasväleihin. 

Damon-hoidon aikana vältettävät ruoat

Kiinteitä oikomiskojeita käytettäessä tulisi välttää tarttuvia ruokia, kuten toffeeta, purukumia jne. Myös kovat ruoat kannattaa pilkkoa pienemmiksi suupaloiksi, sillä vaikkapa omenan tai pizzan reunuksen puraiseminen voi vahingoittaa oikomislaitetta.

bottom of page